Rivierkreeft

Rivierkreeft

 

Rivierkreeften zijn er in velen soorten en velen maten, elk met een eigen karakter. Zo leeft de enen soort voornamelijk van algen, terwijl de andere meer een jagertje is. De Rivierkreeft is zeer zeker een aanwinst voor de vijver, alleen is het niet voor elke vijver geschikt. Daarnaast is ook niet elke soort Rivierkreeft geschikt voor de vijver, waardoor de kans zeer zeker aanwezig is dat het tot een teleurstelling zou eindigen. Daarom is het belangrijk dat we weten bij de aanschaf van een Rivierkreeft om welke soort het gaat, want er zitten exemplaren bij (uit tropische landen) die kleine vissen graag als lekkernij zien. Daarin tegen, is het ook belangrijk om te weten dat een kreeft niet geschikt is voor een kale koivijver, want een beetje koi op maat lust de kreeft maar al te graag. Ook grote Steuren zien kreeften als voedsel, niet zo verwonderlijk want als we kijken wat er in de natuur bij beide vissoorten op het menu staat is de kreeft de klos. Echter bij 90 % van de siervijvers zijn de omstandigheden zo optimaal dat het huisvesten van een Rivierkreeft geen problemen oplevert. Daarnaast is het eigenlijk ook een graag geziene gast in onze vijver Over het algemeen is de Rivierkreeft een rustige bewoner in de vijver, laat de vissen met rust. Hij kruipt rustig de vijver rond opzoek naar voedsel, hij eet o.a. draad-alg, zachte planten resten, visvoer wat op de bodem ligt (en anders zou bederven), water-insecten (denk aan bloedzuigers)! Als er een vis op de bodem ligt die helemaal verzwakt is en/of op sterven ligt of dood is pak hij deze ook! Dus het is een echte puinruimer in de vijver. Zorg er dus voor dat er voldoende verstopt mogelijkheden zijn in de vijver, zodat de kreeft zich thuis voelt.

 

Soorten Rivierkreeften

Over de hele wereld vinden we kreeften, Zowel zoet- als zoutwaterkreeften. Ook vinden we de Rivierkreeft in Nederland, helaas is de Europese soort vrijwel verdwenen. Dat komt omdat er steeds meer exoten te vinden zijn in onze Nederlandse wateren. Deze exoten (Cambaridae) dragen ziektes met zich mee waar ze zelf immuun voor zijn, maar de omgeving kunnen ze er behoorlijk mee besmetten.

 

De meeste mensen hebben zoiets van een kreeft is een kreeft, maar schijn bedriegt. Laten we eens voor het gemak de Rivierkreeften verdelen we voor het gemak in 3 families:

- Astacidae

- Cambaridae

- Parastacidae

(klik op de naam voor info)

 

Op de link hieronder ziet u de Rivierkreeft die ik speciaal voor de Nederlandse siervijver kweek.

Astacus Leptodactylus

Waarom oppassen met ziekten?

Sinds de introductie van diverse Amerikaanse rivierkreeftsoorten is de Europese Rivierkreeft bijna verdwenen.

 

De reden is dat oa de Amerikaanse soorten een schimmelinfectie genaamd kreeftenpest dragen waartegen zij zelf immuun zijn maar die een populatie Europese rivierkreeften binnen enkele weken kan uitroeien. Ook speelde vervuiling een rol mee (denk aan fabrieken die afval looste in rivieren en beken)! Omdat de Rivierkreeft gevoelig is voor vuil water kan het gebeuren dat hij dood gaat in de vijver, of dat hij de vijver uitkruipt! Er zijn immers ook stoffen in het water die niet gemeten worden omdat daar duur apparatuur voor nodig is, en het voor de vissen weer niet van belang is!

Anatomie van de kreeft

 

Paring

De Rivierkreeft is niet moeilijk te kweken, je herkent de man aan zijn grote scharen en zijn stoere bouw(V-vorm), de vrouw heeft kleinere scharen en dikke staart! Als de paartijd begint gebruik de man zijn scharen om het vrouwtje vast te pakken, en hij bevrucht haar! De eieren zijn te zien aan de onderkant als u het vrouwtje pakt en ze onder de staart kijkt. Let wel op als de eieren uit zijn gekomen, dat de jongen niet gepakt worden door de vissen. Vervolgens is het de kunst om ze groot te brengen...

1 paring

2 eieren

Ontwikkeling

Tijdens de larvenstadium wijken kreeftachtige af van die van bijvoorbeeld insecten of spinnen. De eerste larve (nauplius-larve) van kreeftachtige is vaak vrijzwemmend en zeer klein, en behoort bij veel soorten de eerste tijd tot het zoöplankton. Het larvenstadium kent meestal meerdere fases, soms wel vier, waarbij de larve steeds een andere gedaante krijgt, de meeste soorten hebben bizarre uitsteeksels of sterk vergrote ogen en lijken in niets op dieren die het larvale stadium hebben verlaten. Dit zijn echter nog geen geslachtsrijpe exemplaren, deze zogenaamde larfjes lijken al wel sterk op de ouders maar moet nog enkele keren verschalen (vervellen) voordat het volwassen is en zich kan voortplanten. Kreeftachtige leven hoofdzakelijk in zee, maar soorten uit diverse groepen zijn ook in zoetwater of op land te vinden, al mogen deze soorten worden beschouwd als uitzondering. Op het land wordt de plaats van kreeftachtige overgenomen door de insecten. Met name de heremietkreeften en pissebedden zijn bekende landbewonende soorten, veel krabben en kreeften houden het wel enige tijd uit op het land maar overleven de droge lucht niet lang.

Wat hebben kreeften en reptielen gemeen?

Het harde uitwendige pantser van de kreeftachtige bestaat uit chitine met een hoog kalkgehalte. Door deze samenstelling is het pantser niet rekbaar en moet de kreeftachtige dus "vervellen" om te kunnen groeien. Dat houdt in dat de kreeft z`n oude jas uit doet en eronder een nieuwe heeft(denk maar aan een slang)! Gedurende de eerste paar dagen is het jasje of wel het harnas zacht. In deze periode wordt de kreeft een boterkreeftjes genoemd omdat hij zeer zacht is! Oudere dieren vervelen niet zo vaak tot in tegenstelling van de jongen die wel maandelijks kunnen vervelen afhankelijk van de temperatuur van het water + het voedsel die ze krijgen!

Waar moet u opletten als u een Rivierkreeft koopt voor de vijver

- De Rivierkreeft mag niet te klein zijn, voor een vijver dient het minimaal 10 cm te zijn.

- Let ook op de handelaar deskundige genoeg is bij het vastpakken van een Rivierkreeft.

- Als er net nieuwe Rivierkreeften aanwezig zijn bij een handelaar, laat deze rustig 2 weken zitten.

- Als u een Rivierkreeft koopt plaats deze dat eerst in een emmer met een klein beetje water erin, zodat hij z`n kop boven water kan steken, anders verdrink hij! Verdubbel na 15 min het water en daarna na 15 min weer! Daarna kan de Rivierkreeft z`n nieuwe vijver in!

- Het leukste voor een kreeft is als u schuilplaatsen heeft in de vijver, denk hierbij aan: een stenen bloempot die op z`n zij ligt, of een stuk kienhout. Plaats deze bij of tussen de waterplanten! U zal merken dat hij u hiervoor heel dankbaar zal zijn, zeker als hij zich een keer vervelt, heeft hij bescherming!

- Voer de kreeften indien nodig, gerust bij.

- Neem rivierkreeft de geschikt is voor de siervijver, bij voorkeur de Astacus Leptodactylus

 

Nieuwsgierig geworden naar deze dieren...

Kom dan een keer kijken en als u vragen heeft stel ze gerust of mail ze, immers ik kweek ze zelf!

 

Wilt u wat anders doen met de kreeften dan heb ik hier nog een recept:


Cocktail d'Ecrevisses

Ingrediënten:

24 levende rivierkreeften - 1 sjalot - 1/2 liter droge witte wijn - 5 eetlepels tomatenketchup - 2 kruidnagels - 3 dl slagroom - worcestersaus - cayennepeper - peterselie - 1 krop sla - 1 citroen - tijm - laurier - zout, peper

Bereiding:

Maak een courtbouillon als volgt: geef 1/2 liter water in een pan en de wijn. Pel het sjalotje, steek er de kruidnagels in en voeg het bij het vocht, evenals een blaadje laurier en wat tijm, zout en peper. Laat 20 minuten koken. Gooi de rivierkreeften in de kokende bouillon en laat deze weer bijna aan de kook komen en laat ze er dan nog 5 minuten in. Haal ze uit de bouillon en laat ze uitlekken en afkoelen. Pers de helft van de citroen uit. Snij de andere helft in schijfjes. Was de helft van de sla, snij ze in juliënne en beleg er de bodems van de coupes mee. Besprenkel ze met het citroensap. Klop de slagroom stijf, meng de tomatenketchup erdoor, wat worcestersaus en cayennepeper. Haal de rivierkreeften uit de karkassen, leg ze op de sla en geef er wat saus over. Hak wat peterselie. Strooi die er over. Zet een schijfje citroen op de rand van de coupe en leg een kop van een rivierkreeft als decoratie in de coupe. Serveer er geroosterd brood en boter bij.

© 2011 Koidream® (Disclaimer)