Winden

De winde is een van de bekendste vijvervissen, die tot de karperachtigen behoort. Het is een vis die niet weg te denken is uit onze vijver, en dat is ook niet zo verwonderlijk als men kijkt hoe actief de winde aanwezig is aan de wateroppervlakte.

Soorten die we tegen komen voor in de vijver



De (zilver) winde


De blauw winde


De goudwinde

De Regenboogwinde

 

De Winde (Leuciscus Idus) is een prachtige vis voor in een siervijver met plantengroei. Het is een echte scholenvis die eigenlijk met minimaal vijf exemplaren gehouden dient te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis! Is de goudwinde een echte oppervlaktevis, waardoor hij goed opvalt.

Bij een vijver die diep genoeg is, overleven ze goed de winter. Ze zijn niet bijzonder gevoelig voor parasieten maar wel voor de waterkwaliteit! Dat is de reden waarom de Winde ook wordt gebruikt bij waterzuiveringsbedrijven in speciale systemen, zodat men kan zien of het water goed is of niet. Ook is de zuurstofbehoefte van de Winde is groter dan van bijvoorbeeld bij goudvissen het is daarom belangrijk als u goudwindes koopt, dat deze zo snel mogelijk richting de vijver gaat! Maar ook eenmaal in de vijver, is een extra zuurstofpompje of een fontein geen luxe. Zeker in plantenvijvers, waar s'nachts de planten de zuurstof van het water onttrekken, wil dat wel eens problemen geven als er geen maatregelingen worden genomen.

In grote natuurlijke vijvers kunnen ze wel 75 centimeter lang worden. In een "doorsnee" tuinvijver worden ze niet langer dan 30 centimeter. Vaak wordt de gewone(zilver)winde verward met andere vissoorten. Vooral de blankvoorn moet het hierbij "ontgelden". Op het eerste gezicht is deze verwarring best te begrijpen. Kijken we echter wat nauwkeuriger, dan zien we toch wel verschillen. Zo heeft de blankvoorn een oranjerode iris, terwijl deze bij de winde gewoon licht van kleur is. Het meest harde kenmerk is het aantal schubben op de zijlijn. Bij de winde zijn dat er 56-61 en bij de blankvoorn slechts 43-47. Ook de plaats van de rugvin ten opzichte van de buikvin geeft uitsluitsel. Bij de blankvoorn staat de rugvin recht boven de buikvin, bij de winde staat de rugvin iets verder naar achteren. De winde wordt ook vaak verward met de kopvoorn. Het meest kenmerkende onderscheid tussen de winde en de kopvoorn is de vorm van de anaalvin. De winde heeft een hol ingesneden anaalvin, de kopvoorn een bol afgeronde uitvoering.

 

Voortplanting en ontwikkeling

De winde paait in stromend, niet te diep water (circa 0,5 tot 1,5 meter diep). Buitenlandse onderzoekingen wezen uit dat het paaien plaatsvindt als het water enkele dagen minimaal 5°C is geweest. Dit houdt in dat de vis al vroeg in het jaar paait. Het paaien duurt twee a drie dagen. Rustig voorjaarsweer en een stijgende watertemperatuur hebben een gunstige invloed op het paaien en het voortplantingsresultaat. Globaal geschat produceert een vrouwtjeswinde tussen de 40.000 en 150.000 kleverige eitjes, die bij voorkeur op waterplanten en zanderige bodems worden afgezet. De eieren van de winde worden graag gegeten door vissen en meeuwen. Daarnaast zijn watervervuiling en slechte weersomstandigheden van negatieve invloed op de ontwikkeling van de eitjes en het broed. Het duurt 10 à 20 dagen voordat de eieren uitkomen. De larven, circa 6 mm groot.

Voedsel en groei

Het voedselpakket van het opgroeiend windebroed bestaat uit dierlijk plankton, later gevolgd door steviger kost zoals muggenlarven. Hoewel de winde zicht voedt met een groot assortiment aan voedselorganismen, is het opvallend dat bij windes die groter zijn dan 15 cm, naar verhouding veel waterplanten in het spijsverteringskanaal worden aangetroffen. Wat daarnaast aan dierlijk voedsel wordt gegeten, beslaat zo ongeveer de gehele onderwaterfauna: wormen, slakjes, insectenlarven en visbroed. De winde kan uitgroeien tot een lengte van om en nabij 80 cm. De gemiddelde lengte die de winde in onze wateren bereikt, ligt echter een stuk lager. Exemplaren van 60 cm zijn in Nederland meer uitzondering dan regel. Als we uit binnen- en buitenlandse onderzoeken een gemiddeld groeiverloop bepalen, zien we dat een tweejarige winde 16 cm meet; een vijfjarige winde 34 cm en een tienjarige winde 50 cm.

Er worden tegenwoordig ook veel soorten winden aangeboden! De soorten die ik verkoop zijn hoofdzakelijk Goudwinden en Blauwwinden! De (Zilver)winde vind ik persoonlijk niet bijzonder je kan deze vergelijke qua kleur met een voorntje! De winden die ik verkoop zijn hoofdzakelijk eigenkweek! We zijn ook bezig om goudwinden en blauwwinden met elkaar te kruisen om op deze wijze regenboogwinden te kweken! Ik heb al wat show exemplaren hiervan in mijn vijver zwemmen om te showen. De Vissen die ik zelf algemeen kweek zijn Goudvissen. Koi, Elritsen en kreeften! Maar omdat m`n oom ook vissen kweek en hij meer ruimte heeft dan ik. Help ik hem met de winden Kweek, en met succes!

TIP

Let wel op met het kopen van Winden dat deze al gewend zijn om "droog" voer te pakken! Dit omdat sommige kwekers ze nog op kweekvoer of natuurlijk levendvoer hebben zitten (ivm de snellere groei)!! Let ook op dat deze niet rechtstreeks uit kweekvijvers komen ivm mogelijke ziektes!

© 2011 Koidream® (Disclaimer)