Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
06.55.943.984

ALLES VOOR UW AQUARIUM
EIGEN KWEKERIJ & IMPORT
GROOTHANDEL KOIVISSEN
OOK VOOR PARTICULIEREN
SSL BEVEILIGDE WEBWINKEL
WINKEL IN VALBURG
ERKEND VISZIEKTEN SPECIALST
VEEL VIDEO INFO AANWEZIG
LAGE VERZENDKOSTEN
GRATIS VERZENDING VANAF €100,- (BINNEN NEDERLAND)
VEILIG BETALEN MET O.A.





11. Sanke 70 cm

Oase AquaActiv Quickstick - 50 strips - watertest

Vijver Mosselen

PVC Vijverfolie 6 meter breed 2024

FMC van Fishtale tegen oa witte stip, costia, trichodina, schimmels
Xiphophorus helleri - Zwaarddrager
-
Omschrijving
Xiphophorus helleri
De zwaarddrager (xiphophorus helleri) is een eier levendbarende vis en behoort tot familie poeciliidae (levenbarende tandkarpers). Deze vissoort komt oorspronkelijk uit Mexico, Guatamala en Honduras (Midden-Amerika).
- Geslachtsonderscheid
Zwaarddragers hebben hun naam te danken aan de onderste verlengde vinstralen die bij de mannelijke vissen het typische 'zwaard' vormen. Daarnaast zijn de mannetjes, evenals alle andere (eier)levendbarenden, herkenbaar aan hun gonopodium. Het lichaam van de vrouwtjes is groter en voller en ze hebben afgeronde staart.
- Lengte
Zwaarddragers worden in aquarium doorgaans niet langer dan 10-12 centimeter lang.
- Huisvesting
Zwaarddragers kunnen in het aquarium van ongeveer 60 centimeter lang worden gehouden, maar omdat de mannetjes vrij veel ruimte nodig hebben voor de balts, die het jaar door plaatsvindt, is het beter ze nog meer ruimte te bieden. Om dezelfde reden moet het aquarium niet al te dicht beplant zijn, zodat de vissen voldoende zwemruimte hebben.
- Sociale eigenschappen
Deze vissen stellen zich (enkele uitzonderingen daargelaten) vreedzaam op ten opzichte van andere aquariumbewoners, wat ze uitermate geschikte vissen maakt voor het gezelschapsaquarium. In de meeste gevallen gaan zelfs de mannetjes onderling goed met elkaar om. Aangezien de mannetjes erg actief zijn in hun pogingen om te paren, is het aanbevolen om ze met meerdere vrouwtjes samen te houden. De dieren houden zich in alle waterlagen op, maar hebben een voorkeur voor de bovenste waterlaag. Zwaarddragers zijn erg actief.
- Temperatuur en watersamenstelling
Zwaarddragers stellen niet veel eisen aan de kwaliteit van het water. Zij gedijen prima bij een watertemperatuur rond de 24°C, maar zij planten zich ook voort in water dat enkele graden warmer of kouder is.
- Voedsel
Deze eierlevendbarende vissen zijn echte alleseters en ze gedijen prima op een goede kwaliteit droogvoer. Algen, vers of in de vorm van gedroogde vlokken, mogen zeker niet ontbreken op het menu. Daarnaast eten ze ook bijzonder graag muggenlarven en watervlooien. Zwaarddragers hebben de neiging hun eigen jongen op te eten als deze nog erg klein zijn.
- Kweek
Deze sterke vissen zijn erg productief. Een worp omvat tussen de tien en vijftig of meer jonge visjes die al direct voor zichzelf kan kunnen zorgen. Aangezien zwaarddragers deze jonge visjes nog wel eens willen opeten, is het verstandig de jongen in een aparte bak groot te brengen of ervoor zorgen dat het aquarium voor hen voldoende schuilplaatsen biedt, zoals de Javamos en drijfplanten met wortels. De sterkste exemplaren zullen dan probleemloos overleven. Voer de jonge visjes met fijn stofvoer. Zorg ook dat er ook voldoende algen tot hun beschikking hebben.
- Kweekvormen
In de loop van de tijd zijn er veel verschillende kweekvormen van de zwaarddrager onstaan, De zogenaamde 'groene' zwaarddrager is de stamvorm, waaruit de rode, zwarte, geeloranje en zelfs gevlekte gekleurde vissen zijn gekweekt. Er zijn ook een bijzonder mooie hoogvinnige en langvinnige variëteiten bekend. De mannetjes van het laatste soort hebben vaak problemen bij het paren. Soms krijgen ze dit helemaal niet voor elkaar, omdat niet alleen de buitenste vinstralen van hun staartvin, maar ook het gonopodium (voortplantingsorgaan) sterk verlengd is. De albinovorm is tegenwoordig uiterst zeldzaam geworden.
- Bijzonderheden
Er is nogal wat te doen over de zogenaamde geslachtsverandering die bij zwaarddragers voorkomen. Volwassen vrouwtjes die al meerdere malen jonge visjes hadden geworpen, zouden in korte tijd kunnen transformeren tot mannetjes en daarbij behorende kenmerken (zoals gonopodium, zwaard) gaan vertonen. Dit gebeurt wel eens, maar het betreft dan meestal oude en onvruchtbare vrouwtjes. Tot dusverre zijn er geen bewijzen en het wordt ook zeer onwaarschijnlijk geacht dat de getransformeerde visjes zich ook voortplanten. Als men het heeft over plotselinge geslachtsveranderingen gaat het meestal om mannetjes waarvan de geslachtskenmerken zich wat laat ontwikkelen. Voordat ze een zwaard en gonopodium vormen, lijken de dieren vrouwelijk door het leven te gaan, maar daar is dan geen sprake van.
- Schrijf u gerust in voor onze nieuwsbrief -
Bestel & BETAAL VEILIG BIJ Koidreams Viskwekerij ALLES VOOR UW VIJVER
ALLES VOOR UW AQUARIUM
EIGEN KWEKERIJ & IMPORT
GROOTHANDEL KOIVISSEN
OOK VOOR PARTICULIEREN
SSL BEVEILIGDE WEBWINKEL
WINKEL IN VALBURG
ERKEND VISZIEKTEN SPECIALST
VEEL VIDEO INFO AANWEZIG
LAGE VERZENDKOSTEN
GRATIS VERZENDING VANAF €100,- (BINNEN NEDERLAND)
VEILIG BETALEN MET O.A.
[descextra]Cross reference:Heeft u vragen over of ervaring met dit product? En wilt u dat met anderen delen? Plaats dan hier uw review. Voor alle niet-productgerichte vragen of reacties verwijzen wij u graag naar onze FAQ of naar de klantenservice.
Wilt u iemand anders attent maken op een artikel dat u in onze webwinkel heeft gevonden? Vul dan onderstaand formulier in. Deze persoon krijgt via een e-mail het artikel van uw keuze te zien. U kunt er ook nog een persoonlijke boodschap bij vermelden.